Yazan: Büşra Arkan
Film Adı: Klass
Yayın tarihi: 16 Mart 2007 (Estonya)
Yönetmeni: Ilmar Raag
Diller: İngilizce, Estonca
Hukukçular olarak çocuk istismarı, okullarda artan şiddet olayları veya akran zorbalığı gibi birçok çocuğun hayatını derinden etkileyen pek çok olayla karşılaşıyoruz. Birçoğumuz pek doğal olarak özellikle çocuk istismarcılarının veya şiddet uygulayan insanların bu suçları nasıl işleyebildiğini anlamakta güçlük çekebiliyor. Fakat bu gibi suç türlerinin önüne geçebilmek için de suçlunun hangi psikolojiyle bu suçları işlediğini ve hangi tür ortamlarda bu gibi suçların işlenme olasılığının daha yüksek olduğunu iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Özellikle çocuk istismarı, akran zorbalığı gibi konuları yorumlarken istismarcıları doğru tespit edemediğimiz için bu gibi suçların altına yatan nedenleri anlamakta güçlük çekebiliyoruz. Bunun başlıca nedeni ise aslında büyük bir güvenle inandığımız kurumların özellikle çocukların istismar edilişinde çok büyük rol oynuyor oluşları hatta farkında olmadan bizim de çocukları istismar ediyor oluşumuz. Tanımadığımız insanları rahatça eleştirirken güvendiğimiz kurumları, kişileri veya bizzat kendimizi eleştirmek aklımıza bile gelmiyor çoğu zaman. Dolayısıyla birçok istismarcıyı inceleme şansını baştan kaybediyor oluruz. Örneğin istismar, akran zorbalığı veya okullarda artan şiddet olaylarını incelediğimiz zaman aslında bu istismarların oluşmasında aileler ve okullar gibi güvendiğimiz kurumların o kadar da günahsız olmadığını göremiyoruz. Özellikle çocukların hayatını büyük oranda ailelerinin etkilediğinden ve akran zorbalıklarının da birçoğuna çocukların okullarda maruz kaldığından dolayı bu iki kurumun çocuğa bakış açısını ve problemlere yaklaşımını incelemememiz bu gibi suçlara yanlış bir bakış açısıyla bakmamıza sebep oluyor. Bu yüzden size çocukların okullarda gerek akranları tarafından gerekse okul yönetimi tarafından nasıl zorbalığa maruz kaldıklarını daha iyi gözlemlememizi ve bu zorbalığın oluşmasındaki etkenleri daha iyi analiz etmenizi sağlayacağına inandığım Klass filmini tanıtmak istiyorum.
Doğu Avrupa’daki okullarda artan şiddet olayları üzerine çekilen bu film yaşanmış bir olayı anlatmaktadır. Filmin ana konusu çocuk istismarı, akran zorbalığı, okullarda artan şiddet olayları ve eğitim felsefesi üzerine. Film, akranları tarafından dışlanan Joosep’e uygulanan zorbalıklarla başlıyor. İlk başta film klasik lise yıllarında yaşanılan kavgaları yansıtan bir film gibi görünse de ilerleyen dakikalarda aslında Joosep’e uygulanan zorbalığın altına yatan sebepleri ve Joosep’in neden istismara açık bir birey olduğunu inceleme şansımız oluyor. İlk başta Joosep’in okuduğu sınıf ortamını gözlemlemeye başlıyoruz. Joosep’in sınıf arkadaşı Kaspar hariç herkesin Joosep’i dışladığı bu ortamın aslında nasıl şekillendiğini o yaştaki bireylerin birbirini psikolojik olarak nasıl etkilediğini görebiliyoruz. Özellikle o yaştaki bireyler için önemli olan değerlerin neler olduğunu, bu değerler üzerinden nasıl manipüle edildiklerini, akranlarına uyum sağlamak için normalde bu zorbalıklara karşı çıkacak birçok öğrencinin nasıl zorbalaştığını gözlemleyebiliyoruz.
Joosep’e yapılan zorbalığın ve istismarın tek suçlusu akranları değil tabii ki de. İlerleyen sahnelerde aslında okul yönetiminin öğrenciler arasında oluşan bu probleme sağlıklı olmayan bir şekilde yaklaştığını ve bir noktadan sonra bu yaklaşımın yaşanan bu istismarı nasıl körüklediğini görüyoruz. Okul yönetimi aslında görünürde yapması gerekeni yapıyor. Sahip olduğu otoriteyi kullanarak dışarıdan çok yanlış bir şekilde gözlemlediği olayı bastırmaya çalışıyor. Hatta görünürde bastırıyor da. Fakat bu durum aslında zorba öğrencilerin lehine olduğu için sınıf içerisindeki zorbalıklar daha da artıyor. Burada okulların öğrenciler arasındaki problemi çözmek için dışarıdan gayet makul gözüken çözüm yöntemlerinin aslında ne kadar problemli olduğunu daha net bir şekilde görebiliyoruz.
Film’de Joosep’in ailesini de inceleme şansı buluyoruz. Joosep’in ailesiyle olan iletişimini incelediğimiz zaman Joosep’in kendini savunamayan bir çocuk olmasında dolayısıyla da Joosep’in istismara uğramasında ailesinin azımsanmayacak bir payının olduğunu görüyoruz. Joosep genel olarak ailesiyle iletişimi sağlıklı olan bir çocuk değil ve evinde olduğu gibi kabul edilen bir çocuk da değil. Ayrıca Joosep’a uygulanan zorbalığı çok geç de olsa anlayan ailesinin Joosep’e karşı tutumu aslında birçoğumuz için gayet tanıdık ve normal görülebilecek bir tutum olsa da Joosep’e fazlasıyla zarar veriyor. Özellikle Joosep erkek çocuğu olduğu için ona babası tarafından yüklenen cinsiyet rollerinden dolayı Joosep’in probleminin ailesinin desteğiyle çözülmesi de gittikçe zorlaşıyor. Ailesinin Joosep’e karşı tutumundan dolayı kendini savunamayacak bir şekilde yetişmesi ve Joosep’in yaşadığı zorbalığa karşı sağlıksız tavırları Joosep’in daha da fazla zorbalığa maruz kalmasına sebep oluyor.
Ve son olarak filmin ana konusu olan okullarda şiddet olaylarının artma sebeplerini film bize çok güzel bir şekilde anlatıyor. Normalde bu gibi şiddet olaylarını işlemeye karşı aşırı uzak duran veya bu gibi suçları işleyenleri çok kötü insanlar olarak görebilecek çocukların yavaş yavaş akranlarına nasıl şiddet uygulayabilecek insanlara dönüştüklerini Klass filmi sayesinde gözlemleme şansı buluyoruz.
Kısacası eğer çocuk istismarı akran zorbalığı, eğitim felsefesi, okullarda artan şiddet olayları gibi konulara başka bir bakış açısıyla bakmak istiyorsanız veya bu konuları daha iyi anlamak istiyorsanız bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.
İyi seyirler !
Benzer yazılarımızdan anında haberdar olmak için İkonion Blog'a abone olmayı unutmayın!
Comments