Moderatör : Sena Güllü
Güney Afrikalı yazar J.M. Coetzee’ nin 2003 Nobel Edebiyat Ödüllü kitabı “Barbarları Beklerken”in analizini, 21.05.2020 tarihinde, üyelerimizle birlikte gerçekleştirdik. Hukuk fakültesi mezun ve öğrencilerinin yanı sıra farklı meslek gruplarından kişilerin de katılım gösterdiği Webinar’ da birçok farklı bakış açısını dinleme ve keyifli tartışmalar yapma fırsatı elde ettik.
Analiz boyunca kitapta yer alan karakter temsillerinden yola çıkarak otoriter yönetimlerden, devlet yönetimlerinde sıklıkla tehdit unsuru olarak yaratılan hayali düşman algılarından, mesleklerini icra ederken görevleri ile vicdanları arasında kimi zaman sıkışıp kalan yargıçların kişisel durumlarından bahsettik ve değerlendirmeler yaptık.
Aynı zamanda roman çerçevesi içinde; Güney Afrika’da 1948-1994 yılları arasında etkin olan Apartheid(Irkçılık harekatı) yönetimi, işkence yasağı, adil yargılanma hakkı, savunma hakkı gibi birçok kavramı da hukuki açıdan inceleme fırsatı elde ettik.
Webinarımız esnasında tavsiye edilen okuma ve izleme listesini de İkonion Blog okuyucuları ile paylaşmaktan mutluluk duyarız. Faydalı olması dileğiyle !
Bahsi Geçen Tavsiyeler:
1. Kitap
· Hannah Arendt – Kötülüğün Sıradanlığı (Bir Nazi subayının İsrail’de yargılanması üzerine birinci elden tartışma)
· Gülriz Uygur – Hukukta Adaletsizliği Görmek
· İbrahim Kalın – Barbar Modern Medeni-Medeniyet Üzerine Notlar
· İoanna Kuçuradi – İnsan Hakları: Kavramları ve Sorunları
2. Film
· Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies) - Steven Spielberg-2015 (Adil Yargılanma Hakkı Üzerine)
· Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol (Long Walk to Freedom) - Justin Chadwick-2013 ( Nelson Mandela Otobiyografisi Üzerine)
3. Belgesel
· Güç! Dört Parçalı Uyumda Bir Devrim (Amandla! A Revolution in Four Part Harmony) - Lee Hirsch-2002
Bu keyifli geceye fikirleri ve tavsiyeleri ile zenginlik katan tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz!
Gelecek Edebiyat Atölyelerinde görüşmek üzere!
Comments